środa, 5 sierpnia 2009

Zapiekany ryż z fasolą i pomidorami


Mój dzisiejszy obiad:) Chciałam wykorzystać nadmiar działkowej fasolki strączkowej, a efekt wyszedł lepszy niż sądziłam.

Użyłam:
  • 0,5 kg fasolki
  • kilka pomidorów
  • cebula
  • pół szklanki brązowego ryżu
  • woda, olej
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka mielona

Najpierw ugotowałam fasolkę w osolonej wodzie i ryż bez soli (najlepiej żeby pozostał lekko twardy). Pomidory pokroiłam na małe kawałki i poddusiłam razem z pokrojoną cebulą w wodzie z dodatkiem oleju, przecierem i przyprawami. Fasolkę pokroiłam na kawałki o długości ok. 3 cm, wymieszałam z ryżem i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Całość zalałam pomidorowym "sosem" i piekłam przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Sos wyszedł mi dość rzadki, ale tak jak miałam nadzieję, cały został wchłonięty przez ryż podczas pieczenia. Bardzo fajne danie, a z tego co czytałam połączenie fasoli z ryżem pomaga przyswoić znaczenie więcej białka:)




W wersji niewegańskiej, ze startym żółtym serem:


Przepis bierze udział w akcji Pomidorowy Sezon 2009:

Pomidorowy Sezon 2009

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz