poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Smarowidło daktylowe


Proste i sympatyczne smarowidło - zdrowsza alternatywa dla dżemu:)
Na jej zrobienie potrzeba:
  • kilkanaście suszonych daktyli
  • trochę wody - zdecydowanie na oko, w zależności od tego, jak gęste smarowidło chcemy uzyskać

Daktyle wystarczy wrzucić do wody i gotować tak długo, aż rozmiękną, a woda odparuje. Gdy masa trochę ostygnie trzeba zmiksować ją dla uzyskania większej jednolitości. Masa jest bardzo słodka, świetnie zastępuje dżem, a gdy jest dostatecznie rzadka nadaje się do słodzenia innych potraw bez konieczności używania cukru:)

2 komentarze:

  1. na pewno wypróbuję, bo uwielbiam daktyle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam - wychodzi strasznie słodkie, ale świetne na kanapki zamiast dżemu:) Dosładzałam też nim kaszę mannę+dużo różnych bakalii i jak dla mnie wyszło super:)

    OdpowiedzUsuń