Bigos w wersji wegetariańskiej, czyli z kostką sojową udającą mięso:)
Przepis jest wypadkową i uproszczeniem tego, co znalazłam w sieci.
Składniki:
- 1/4 średniej wielkości kapusty
- pół paczki kostki sojowej
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- sos sojowy
Kostkę sojową zalać sosem sojowym z odrobiną oleju i odstawić do nasiąknięcia. Kapustę pokroić na drobno, włożyć do garnka, wlać trochę wody i dusić na malym ogniu, aż kapusta zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać kostkę, sól, pieprz, czosnek i dusić aż całość będzie odpowiednio miękka i wyrazista. Kostka mocno wchłania wodę, więc trzeba co jakiś czas jej dolewać, żeby bigos się nie przypalił. Na samo gotowanie powinno wystarczyć ok. 1-1,5 godziny (to oczywiście zależy od kapusty), ale najlepiej żeby bigos przegryzł się przez kilka godzin, bo wtedy jest najsmaczniejszy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz