Większość rzeczy, które można usmażyć, można też upiec, więc czemu nie frytki?:) Wystarczy mieć:
- ziemniaki
- trochę oleju
- sól, pieprz, czosnek granulowany - lub dowolne ulubione przyprawy, ale ja dałam właśnie te
Ziemniaki trzeba obrać i pokroić na frytki. Olej wymieszać z przyprawami w misce, wsypać do niej frytki i wymieszać wszystko razem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odsączając nadmiar oleju, bo inaczej frytki nie usmażą się, tylko będą się w nim podduszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut (aż do momentu, gdy będą chrupiące i złociste, bo dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i samych ziemniaków).
Świetnie smakują z sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków. Polecam:)
od jakiegos czasy tylko frytki robie tylko w piekarniku, szybciej i zdrowiej. dotego posypuje je ostra papryka, pychotka :)
OdpowiedzUsuńZ ostrą papryką nie próbowałam, ale chyba następnym razem trzeba będzie;) Najlepsze jest, że takie frytki mają zupełnie inny smak niż smażone i robią się wszystkie od razu:)
OdpowiedzUsuń