piątek, 14 sierpnia 2009

Trochę inne frytki


Większość rzeczy, które można usmażyć, można też upiec, więc czemu nie frytki?:) Wystarczy mieć:
  • ziemniaki
  • trochę oleju
  • sól, pieprz, czosnek granulowany - lub dowolne ulubione przyprawy, ale ja dałam właśnie te

Ziemniaki trzeba obrać i pokroić na frytki. Olej wymieszać z przyprawami w misce, wsypać do niej frytki i wymieszać wszystko razem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odsączając nadmiar oleju, bo inaczej frytki nie usmażą się, tylko będą się w nim podduszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut (aż do momentu, gdy będą chrupiące i złociste, bo dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i samych ziemniaków).

Świetnie smakują z sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków. Polecam:)



2 komentarze:

  1. od jakiegos czasy tylko frytki robie tylko w piekarniku, szybciej i zdrowiej. dotego posypuje je ostra papryka, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ostrą papryką nie próbowałam, ale chyba następnym razem trzeba będzie;) Najlepsze jest, że takie frytki mają zupełnie inny smak niż smażone i robią się wszystkie od razu:)

    OdpowiedzUsuń