czwartek, 26 listopada 2009

Małe drożdżówki

Z popołudniowej potrzeby czegoś słodkiego zrobiłam małe (5-7 cm) i niezbyt pracochłonne drożdżówki:) Na ciasto potrzeba:
  • ok. 0,5 mąki
  • 5 dkg drożdży
  • szklankę mleka w temperaturze pokojowej
  • łyżeczkę soli
  • ok. 3 łyżeczki cukru (wyrobione ciasto najlepiej spróbować, bo każdy ma inną tolerancję cukru w wypiekach)
  • 2 łyżki oleju

Wszystko należy wyrobić mikserem (łopatkami do ciasta drożdżowego) do elastycznej i zwartej konsystencji i zostawić na 0,5-1 godzinę. Ciasto po tym czasie powinno dać się swobodnie wyjąć z garnka i nie kleić - w razie potrzeby trzeba go oprószyć mąką. Ja następnie podzieliłam ciasto na dwie części, bo chciałam zrobić dwa warianty nadzienia, a poza tym łatwiej zapanować nad mniejszym kawałkiem;) Potem ciasto wałkujemy i smarujemy - u mnie dżemem jagodowym własnej produkcji i nadzieniem orzechowym, o którym za chwilę. Zwijamy jak roladę i ostrym nożem kroimy na ok. półcentymetrowe plastry. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawiamy na ok. 10 minut. Wstawiamy do pieca, nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 15 minut - dokładny czas zależy od piekarnika. Wyjęte wystarczy lekko przestudzić na kratce, bo na ciepło są pyszne:) Jeszcze tylko kawa i można się delektować...

I jeszcze przepis na nadzienie orzechowe:

  • garść orzechów (ja dałam ziemne, ale pasować będą chyba każde)
  • cukier do smaku
  • duża łyżka masła

Orzechy rozdrobnić w blenderze, utrzeć z masłem i cukrem i to wszystko - taka niesłona wersja masła orzechowego;) Dobra nie tylko do drożdżówek:)

5 komentarzy:

  1. Kurczę, ale tu sympatycznie u ciebie^^ Nie czuję się tu jak na wystawie cukiernictwa, czy w ekskluzywnym sklepie, tylko tak normalnie, po domowemu. A przepisy składają się z tego, co się znajdzie w każdej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za tak miłe słowa:)Przyznaję, że zaniedbałam ostatnio bloga, obawiając się między innymi tego, że ppokazuję potrawy takie..zwyczajne;)
    Serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dopiero zaczynam i zapraszam do mnie: http://lenowe-pierogi.blogspot.com/ :) Pozdrawiam, (h)ania

    OdpowiedzUsuń
  4. oczywiście leniwe - w linku

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Polece znajomym na bank. Zapraszam do mnie http://bycwiernymnaturze.blogspot.dk/

    OdpowiedzUsuń